Alla inlägg under januari 2016

Av Olle Bengtsson - 12 januari 2016 15:29

Det finns många olika skäl till att använda sig av läxhjälp online, till exempel när lärarna i skolan är opedagogiska och dåliga, vid ointressanta eller svåra uppgifter, missade lektioner, när man vill plugga i förväg eller plugga någonting utanför skolan eller vid distansstudier där det är svårt att få tag på sin lärare.

I dagsläget finns det flera ställen där man kan få läxhjälp online; både hemma, i olika fysiska lokaler och över internet. De som tillhandahåller dessa tjänster kan vara kommuner, ideella organisationer, privatpersoner eller företag. I vissa fall finns det läxhjälp som är kopplat till städer eller delar av landet och i andra fall spelar det ingen roll var du bor – du kan få hjälp oavsett. Ibland kan hjälpen kosta pengar men det finns många ställen där det antingen är gratis eller där det finansieras av företag eller genom statliga bidrag och där man själv inte behöver betala någonting förutom eventuellt material.

Studiehjälpen som finns online är oftast riktad till personer som går på högstadiet eller gymnasiet – men i vissa fall kan även universitetsstudenter få hjälp. Vilken hjälp som ges beror ofta på vem som ger den, ibland är det studenter, ibland volontärer, ibland utbildade lärare eller pedagoger och ibland personer som är utbildade inom ett visst ämne. En del av den läxhjälpen som kan fås online är inriktad på ett visst ämne, till exempel matematik eller språk, medan andra har en bredare bas och erbjuder hjälp för i princip alla skolämnen.

Upplägget kan se väldigt olika ut. I vissa fall kan man chatta eller ha videosamtal med lärare, coacher eller studenter och på så sätt få hjälp direkt. I andra fall kan deras hemsida vara utformat som ”hjälp till självhjälp” där det finns guider, tips på studieteknik, formelsamlingar, grammatik, videor med förklaringar för exempelvis lösningar på mattetal, tillgång till gamla prov man kan göra eller information om hur man till exempel skriver en faktatext, källhänvisningar, krönikor eller liknande.

Det finns också olika forum och onlineklassrum där folk kan hjälpa varandra genom att ge förklaringar, information eller tips. På en del sidor på internet finns det olika tester man kan göra online eller genom appar på telefonen, t.ex inom språk, matematik eller musikteori.

Om du känner några personer, eller lär känna några på internet, kan ni tillsammans skapa en egen studiegrupp där ni hjälper och motiverar varandra, delger information ni har och tipsar varandra om bra böcker och sidor på internet. I vissa fall går det att skapa en ”formell” studiecirkel och på så sätt få bidrag från studieförbund som kan användas till att köpa material och liknande. De kan också hjälpa till med att låna ut sina lokaler till er, om ni skulle vilja träffas där istället för på internet.

Det går också att ta lärdom av hur personer i andra länder gör när de ska lära sig saker. I olika delar av världen (bland annat i USA, Danmark, Åland och andra delar av Europa) finns det flera olika  skolformer, bland annat en form som går ut på att personerna ska lära sig allt de vill lära sig själva (kallat unschooling). Om de kör fast kan de ha mentorer att fråga om var de kan hitta information. Annars nyttjar de informationen som finns tillgänglig och lär sig därigenom; det kan vara allt från att besöka museum, konsthallar eller universitetsbibliotek till att bygga saker, läsa böcker, spela in filmer, radio eller musik. De kan göra sina egna tidningar eller kläder, orientera för att lära sig lokalgeografi, laga saker som gått sönder för att lära sig teknik, spela instrument, TV-spel eller dansa för att öva på gehör, muskelminne, reflexer, koordination och minne. Det som gör konceptet framgångsrikt är att det alltid är ett intresse som kommer före lärandet, vilket även kan vara en tanke som kan appliceras på de sakerna man själv ska lära sig: Försök hitta något som är intressant i det som ska göras.

Sedan finns det även mycket information online som kan användas, allt från guider, mallar och formelsamlingar, till fakta, teori, böcker, kurser och föreläsningar. Med andra ord är det förmodligen ganska mycket som man kan lösa och lära sig på egen hand. Och när, eller om, man kör fast finns det som sagt studiehjälp att få online, både direkt av någon person via chatt eller videosamtal eller genom forum där man kan fråga om hjälp eller råd.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards